× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pavel Klhůfek: „Nie je to o jednom hráčovi, nejaký spoločný cieľ máme všetci." (ROZHOVOR)


11.08.2019

Mužstvo Košíc sa pripravuje na novú sezónu už dlhšie a manažment východniarov viackrát avizoval, že káder je viacmenej uzavretý. Hokejový život je však nevyspytateľný a na východe Slovenska sa vedenie na čele s pánom Jánom Šťastným muselo popasovať s nie veľmi častou situáciou. Približne v polovici prípravného obdobia sa v Košiciach rozhodla nepokračovať dvojica útočníkov, Roman Žitný a Šimon Petráš. Uvoľnenie tejto dvojice si pochopiteľne žiadalo náhradu, na ktorú nemuseli priaznivci Oceliarov dlho čakať. HC Košice prišlo ešte len v predchádzajúcich hodinách s informáciou, že do metropoly východu sa sťahuje český útočník, Pavel Klhůfek. Práve tento hokejista nám poskytol exkluzívny rozhovor!

Meno Pavel Klůfek je azda väčšine fanúšikom Tipsport ligy všeobecne veľmi známe. Český hokejista pôsobil s výnimkou dvoch sezón celú svoju kariéru v rodnom Česku. Do zahraničia sa vybral iba v jednom prípade a kroky ho zaviedli práve na Slovensko. V rokoch 2015-2017 pôsobil v tíme HKM Zvolen a toto obdobie môže nazvať veľmi vydareným. Počas dvoch sezón nastúpil na 110 zápasov základnej časti, v ktorých si pripísal skvelých 96 bodov. Následne pridal v slovenskej najvyššej súťaži aj 16 duelov v play-off s bilanciou 6 bodov. Vďaka svojim výkonom si získal priazeň nie len fanúšikov Rytierov. Po veľmi úspešnom slovenskom ťažení sa rozhodol rodák zo Zlína opäť zapôsobiť v českej extralige. „Ako prvé som riešil práve to, že by som ostal v Chomutove. Hovoril som s pánom Růžičkom, ktorý ma chcel v extralige, prípadne pre boj o návrat do extraligy," povedal na úvod rozhovoru sympatický Čech. Poslednú sezónu odohral práve v drese Pirátov, ktorým sa však medzi českou elitou nepodarilo udržať. Budúcnosť Klhůfka smerom k následujúcej sezóne sa vyjasňovala ťažšie, než sa na prvý pohľad zdá. „Nakoniec som tam nezostal ani ja, ani on. Potom som čakal na iné, zahraničné angažmán, ktoré nakoniec padlo. Tým pádom som sa pripravil aj o ponuky z Čiech, pretože väčšina tímov je na začiatku júla kompletná. Takže som riešil EBEL a slovenskú extraligu. Zvíťazili Košice, pretože sa mi páči ich koncepcia a celkovo na mňa pôsobia ako veľmi profesionálna organizácia," opísal Klhůfek obdobie, kedy rozhodoval o svojej budúcnosti.

Športový manažér Košíc, pán Ján Šťastný najnovšiu košickú posilu dôverne pozná. Pavla Klhůfka viedol z pozície asistenta trénera práve počas pôsobenia v Chomutove. V podobnom vzťahu je s týmto hokejistom aj aktuálny asistent trénera HC Košice, pán Jiří Šolc, ktorý sa stretol s Klhůfkom v Zlíne. Teraz sa táto trojica stretáva na východe Slovenska. Ako nám sám 27-ročný útočník prezradil, Košice o neho javili záujem už skôr. „Pán Šťastný ma oslovil hneď po konci sezóny v Chomutove. V tej chvíli som mu nedokázal povedať áno alebo nie. Čakal na moje rozhodnutie asi mesiac, no potom už chcel mať nejak poskladaný tím a prestal so mnou počítať. Teraz, na začiatku mesiaca ma oslovil znovu s tým, že sa mu uvoľnilo miesto, že nejakí chlapci, chcú odísť. Takže mi predstavil aj určitú víziu klubu a dal mi pár dní na premyslenie." Ako sme vyššie spomínali, jediným zahraničným pôsobiskom tohto hokejistu bol HKM Zvolen. Nedalo nám tak neopýtať sa, či ho nelákal návrat práve do tejto organizácie. „Už som o tom hovoril, bola to varianta. Mám to tam rád, páčilo sa mi mesto, ľudia aj fanúšikovia, ale to všetko je minulosť. Teraz je Zvolen našim súperom a ja urobím všetko preto, aby sme s nimi vyhrali každý zápas!," vyjadril sa český ofenzívny univerzál na túto tému. Veľmi veľa sa šuškalo aj o tom, že záujem o odchovanca zlínskeho hokeja mal aj navrátilec medzi slovenskú elitu, Slovan Bratislava. Špekulácie sa však vo veľa prípadoch zakladajú na nepravde. Kto by nám teda o tomto záujme zo strany Slovana vedel povedať viac, ako samotný Klhůfek? „Aby som pravdu povedal, zo Slovana mi nikto nevolal. Riešil to asi môj agent, ale ten pre mňa samozrejme hľadal angažmán. Či ma chceli, nechceli, to už ma v tejto chvíli nezaujíma," definitívne objasnil túto tému košický forvard. „Iný slovenský klub, alebo skôr tréner mal o mňa veľký záujem, no zase to bolo v dobe, kedy som mal rozjednané zahraničné angažmán a on, alebo skôr vedenie na mňa nemohlo čakať, pretože mali na lase iných, zahraničných hráčov. Toto je pre mňa ale uzavretá kapitola. Od chvíle, kedy som si plácol s Košicami neriešim nič iné, než byť 100% pripravený a bojovať za košický klub. Pán Šťastný kontaktoval agenta, potom mi sám zavolal a myslím, že to je tak, ako by to malo fungovať. Do toho klubu sa ide inak, keď vám zavolá buď tréner alebo manager a povie vám, že vás chce," nešetril so slovami chváli na klub a športového manažéra Košíc Klhůfek, ktorý zároveň priznal, že ponúk bolo viacero.

Keď sa obzrieme za obdobím, ktoré nasledovalo po odchode zo Slovenska, to je späté s kvalitnou českou najvyššou súťažou. Najbližšou zástavkou po Zvolene bol Zlín, teda tím, ktorý Pavla Klhůfka vychoval. „Vo Zlíne som sa dával veľmi dlhú dobo dokopy po zlomenine jabĺčka, ktorá sa mi stala vo štvrťfinále Zvolen - Žilina. Zlínu som veľmi vďačný za to, že mi dali šancu doliečiť sa a nechali ma hrať. Tím sa dostal do predkola play-off. Formu som však chytil až po olympijskej pauze a to sme hrali len sedem duelov...," vyjadril sa šikovný a sympatický útočník ku pôsobeniu vo Zlíne. Následujúcu sezónu menil Pavel Klhůfek dres opäť. Tentokrát to bolo v rámci českej ELH. Zmluvu podpísal s chomutovskými Pirátmi, kde ako hlavný kouč pôsobil známy a prísny tréner, bývalý reprezentačný headcoach, Vladimír Růžička. Aj toto meno bolo po konci minulého ročníka úzko spájané s tímom Oceliarov. „Čo sa týka Chomutova, tak to je na knižku... Zázemie, štadión, ľudia, ktorí nám robili servis, to všetko bolo luxusné," vychválil ex-zamestnávateľa útočný univerzál, ktorý vie v ofenzíve zahrať na pozícii centra, ale aj krídlo. Avšak po slovách chvály sa na rad dostali tie, o ktorých sa nerozpráva až tak ľahko. „Bohužiaľ, bol problém s financiami a v podstate ešte ani nezačala sezóna a už nám dlžili. Samozrejme, to nie je výhovorka, prečo sme vypadli, ale určite to nie je vec, ktorá sa postará o hraciu pohodu. Čo sa týka osobného hľadiska, tak som mal zase podarenejší záver sezóny, no nestačilo to na záchranu. Avšak, zase aby som tu nebol iba negatívny, Chomutov sa z toho oklepal, podpísal som splátkový kalendár a už ho začali plniť, takže im prajem len to najlepšie...," rozrozprával sa na túto zaujímavú, no nepríjemnú tému Pavel Klhůfek, čo si rozhodne veľmi ceníme.

Memoriál Zbyňka Kusého v Pardubiciach. To je najbližší program, ktorý čaká na Oceliarov. Tí v dňoch od 14.-16.8.2019 odohrajú na skvele obsadenom turnaje tri zápasy, ktoré ich na úvod prípravy preveria. Východniari sa na novú sezónu pripravujú už dlhší čas v menšej Crow Aréne. Ako sa pripravovala najnovšia akvizícia, Pavel Klhůfek? „Ja už mám asi piatu sezónu po sebe individuálny tréningový plán. Tentokrát sme končili na konci apríla, dal som si desať dní voľno a potom som trénoval až kým som sa nepripojil k tímu v Košiciach, s výnimkou desaťdennej dovolenky na konci júna. Na ľade som bol šesťkrát," opísal nám svoje hokejové "prázdniny". Rýchlosť, bravúrna technika, skvelá strela, ale aj skvelé myslenie. Všetky tieto atribúty zdobia najnovšiu akvizíciu Oceliarov. Pavel Klhůfek už počas pôsobenia vo Zvolene patril medzi to najlepšie, čo naša liga ponúka, a tak jeho návrat späť na Slovensko je určite plusom aj pre ligu celkovo. Navyše je to aj zdravá konkurencia do útoku, pre jeho spoluhráčov. Viacero fanúšikov, nie len Košíc sa prostredníctvom sociálnych sietí veľmi kladne vyjadrilo na adresu tohto hráča. Ako by sa charakterizoval samotný hráč fanúšikom, ktorí o ňom až toľko nevedia? „To je ťažká otázka... Je to samozrejme dlhá sezóna a je to ovplyvnené pozíciou, ktorú dostanem, aká bude taktika, Ja budem rád, keď nás fanúšikovia prídu podporiť každý jeden zápas, urobia si obrázok sami a hlavne budú spokojní s hrou celého mužstva, pretože to nie je o jednom hráčovi, nejaký spoločný cieľ máme všetci."

Výsledok Košic z posledných troch sezón je už otrepanou témou a bližšie to opisovať je už asi zbytočné. Na východe neočakávajú priaznivci nič iné, ako úspešné sezónu. Ciele v klube sú neustále najvyššie a hlad po úspechu sa vzhľadom k posledným sezónam znásobuje. „Očakávam samozrejme veľký tlak. Ten tím je veľmi silný. Myslím si ale, že to je výhoda, keďže sú tu kvalitní hráči, všetci sú na tlak pripravní a už sa s ním stretli. Osobne by som tímu rád prispel tak, že na konci apríla vyhrajeme posledný zápas play-off a všetci budeme šťastní. A či už budem mať zblokované strely, góly alebo hity, to už je jedno!," sebavedomo vyhlasuje Klhůfek, ktorý túži po tímovom úspechu a je tomu ochotný podriadiť naozaj veľa. Pri pohľade na útok Oceliarov treba naozaj povedať, že vedenie to tento rok vyskladalo geniálne a adepta na najlepšiu ofenzívu ligy tak asi nemusíme dlho hľadať. Samozrejme, veci sa musia z papiera preniesť aj na ľad, inak to môže byť ďalšia sezóna, ktorá nenaplní očakávania.

„Myslím, že zas taký obrovský rozdiel medzi českou a slovenskou extraligou to nie je. Možno to je viac zviazané taktikou, no podľa môjho názoru je slovenská liga na vzostupe a tento rok sa môžeme tešiť na veľmi kvalitnú súťaž," odpovedal Klhůfek na otázku, ohľadom porovnania Tipsport ligy a Extraligy ledního hokeje. V Košiciach sa stretlo viacero hráčov, ktorí si vyskúšali obe tieto súťaže, no 27-ročný útočník osobne pozná len dvoch z nich. „Osobne poznám iba Skokyho a Majda (Dávid Skokan a Juraj Majdan pozn. red.). Ostatných som poznal len ako súper a musím povedať, že som rád, že už proti ním hrať nebudem," zasmial sa Pavel Klhůfek. Jeho záverečné slová v tomto rozhovore asi bližšie opisovať nebudeme. O tom, ako sa fanúšikovia potešili jeho príchodu sme písali vyššie. Takto to vníma český útočník. „Ja som dostal veľa správ a pozitívnych vecí. Veľmi si to vážim a verím, že budú chodiť podporovať náš klub. My urobíme všetko preto, aby boli hrdí na svoj klub."

AUTOR: Silvester Bobko GRAFIKA: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY